ceturtdiena, 2013. gada 3. oktobris

Nedaudz par CD diskiem

Nesen savajadzējās vienam datoram Windows atjaunot un rakājoties pa disku kaudzi, secināju, ka baigā kaudze sakrājusies ar diskiem, kuri krāj putekļus un aizņem veselu skapi. Diskus jau labu laiku esmu pārstājis lietot, jo cietie diski un fleši kļuvuši pietiekami lēti un ērtāki lietošanā. Lielu daļu disku aizņem filmas, kas savulaik tika pārdzītas uz diskiem.

Ja ar DVD ripuļiem viss ir daudz maz ok, visi diski lasās normāli, tad CD diskiem brāķu procents ir vienkārši briesmīgs. Liela daļa CD disku rakstīta periodā 2003-2006 un tagad var atskatīties atpakaļ un novērtēt "uzticamā" datu nesēja kvalitāti. Vēl lielākais CD disku mīnuss ir tas, ka lasītājs griežas kosmiskos ātrumos ar salīdzinoši lēno nolasīšanas ātrumu 2-3MB/s.  DVD diskiem lasīšanas ātrumi ir daudz augstāki ~6-20MB/s un netiek mocīta iekārta ar taifūna ātrumiem.

Jau iepriekšējā periodā daudzus CD diskus ar informāciju esmu izmetis muserā, jo disku vairs nevarēja nolasīt. Vislielākais murgs, ka sataisījies vakarā paskatīties filmu, ieliec disku un 30 min pirms beigām disks vairs nelasās un filmas beigas nākas piedomāt klāt. 

Ja tā padomā, tad par šo matricu cenu varēja iegādāties vismaz pārīti ar cietiem diskiem, kuri joprojām būtu skapī glabājušies. Nesen notirgoju 200GB Maxtor disku, kurš nevainojami funkcionēja kopš 2003.g. un neviens informācijas baits nebija pa šo laiku pazudis.

Tā kā lietošanā ir cietie diski kopapjomā virs 3TB, tad nav problēma visu esošo disku saturu pārdzīt uz cietajiem diskiem. Diski tika veidoti periodā, kad lietošanā bija 60GB cietnis un 700MB filma bija pārāk liels apjoms, lai to vienkārši uzkrātu.  Protams, salīdzinot ar agrākiem kvalitates standartiem, vecās DivX filmas jau vairs nerullē uz FullHD televizoriem, bet dažkārt tas nav tas svarīgākais.

Principā slikto CD matricu antitops ir izkristalizējies:
1. Princo - virsējais slānis manāmi dzeltens kļuvis
2. ACME 4-40x (baltās)
3. Noname balti ripuļi, kuriem lobās nost atstarojošais slānis
4. Spacewalker (arī novērota lobīšanās)
5. Jebkuras pārrakstāmās matricas, kas 100% apmērā kļuva nelasāmas. Tā kā mazā skaitā viņas pirktas un dārgas, līdz ar to maz statistikas. Tik vien tas, ka neviens no diskiem pēc vairākiem gadiem nav lietojams.


Vienīgais, ko varu ieteikt, nerakstīt svarīgu informāciju diskos un negaidīt 10 gadus, lai secinātu, ka viņu nevar nolasīt. Jebkurš cietais disks, flešs vai atmiņas karte, kas netiks mētāti, būs daudz reižu izturīgāks. Visiem optiskajiem diskiem nepatīk gaisma un obligāti jātur tumsā, lai tie nebojātos. Arī daudzām lētajām matricām atstarojošais slānis sāk pats no sevis noārdīties.


P.S. Negribētos gan apspriest diskos redzamo saturu. Pēc mūsu dīvainās likumdošanas, teorētiski jau disku pērkot 10 vai 20 santīmus esi samaksājis AKKA/LAA par tā esošo saturu neatkarīgi no izcelsmes. Praktiski tev būtu bezgalīgi jāmaksā, jo mp3/mpeg4 Latvijā vispār nav legāls.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru