ceturtdiena, 2014. gada 26. jūnijs

Uzlabota komposta kaste

Tātad sabrieda vajadzība pēc komposta kastes, kur varētu bērt nopļauto zāli, izravētās nezāles un pārtikas pārpalikumus, kuri lieliski dabā sadalās. Sākumā ievācoties tika iepirkta šāda plastmasas komposta, kaste, kurai pēc vienas ziemas vējš norāva vāku, tā krietni deformējās un vāks turējās tikai ar ķieģeli uz tā. Tā arī kļuva par mazu, lai kaut ko nopietnāku varētu sabērt, piemēram, norakto velēnu.


Tad nu izdomāju, ka vajag pietiekami lielu kasti, kura būtu ar pietiekami lielu rezervi. Turklāt tai bija jābūt ar divdaļīgai, lai pārmijus var kompostēt pērno kompostu tā vietā, lai lietotu divas kastes katrā zemes pleķa stūrī. Bez tam komposta kastei vajadzēja vāku, jo vārnām ļoti patīk vilkt ārā to saturu un izmētāt pa visu sētu. Joprojām uz jumta mētājās olu čaumalas :)Tā kā mājās ir mazi suņi, tad viņi ļoti labi uzlasa visu izmētāto, kas savukārt nenāk par labu viņu veselībai. Arī kaste nevarēja būt ar caurumiem, kur var iebāzt degunu un ķeksēt pārpalikumus. Lai vāku būtu vieglāk atvērt, to bija paredzēts taisīt divviru. Rezultātā kasti nebija vienā dienā uztaisāma.

Bija mēģinājums sarunāt kādu no koceniekiem, lai uztaisa pielāgotu kasti, bet acīmredzot, visi ir aizņemti savos darbos un negrib krāmēties ar tādiem sīkumiem. Nācās taisīt pašam.

Liels paldies kaimiņam, kurš piedāvāja dēļus kā izejmateriālu. Tā kā kompostam nebija svarīgi dēļu kvalitāte, tad tie varēja būt šķībi, ar nomalēm. Tā kā dēļi bija 20mm biezi, tad arī pati kaste tika ieplānota maksimāli ietilpīga.  

Tā nu sāku ar dēļu garināšanu. Jāsaka gan, ka tika speciāli iepirkts "lobziks" jeb figūrzāģis, kas gan šai vajadzībai īsti nav piemērots, jo ar to taisni nozāģēt ir diezgan pagrūti, bet ripzāģim man nebija darba galda, bet leņkzāģim pietrūkst budžets. Bet izmantojot palīgrīkus kā vecu galda virsmu + mērkoks, var izlīdzēties. 

Tad nu sākās lielais mērīšanas un zāģēšanas process. Tā tikai izskatās vienkārši un ātri, bet aizņēma vairākus vakarus. 


Kad visi dēļi bija sagarināti, varēja sākt likt kopā. Garināšanas process gan ieilga, jo nācās no esošiem dēļiem izmeklēt tos fragmentus, lai pēc iespējas labāk tas viss izskatītos.

Vēl pirms pirms likšanas kopā vajadzēja noņemt mizu, jo tā ir laba vide visādiem kustoņiem. 

 Protams, ir visādi specializēti instrumenti, ar ko noņemt mizu, bet lētais variants ir šitāds. 
Protams, ja ir vēlme šādus kustoņus audzēt, tad mizu var neņemt nost :)

 Sākumā tika izveidoti sāni, kas kalpotu par karkasu visai konstrukcijai.




Pēc tam vajadzēja iesaistīt papildspēkus, lai varētu veidot pašu konstrukciju, jo viens pats īsti nevar noturēt šādu būdu. Pēc pieredzes, ieteiktu likt kopā pašu kasti paredzētajā vietā, lai nebūtu jādomā varianti kā viņu aiztransportēt uz vajadzīgo vietu. Šis variants bija izvēlēts, salikšanai vajag līmeni, bet pļavā to pagrūtāk nodrošināt.


Tad galu galā kaste tika salikta. Arī leņķi "uz aci" tiek piemeklētu. Vispār ļoti noderētu leņķmērs, lai nesanāktu rombs, lai arī nedaudz uz to vilka un vajadzīgā vietā nedaudz tika "pielocīta".


 Pēc tam kasti novietoju paredzētā vietā, ievietoju šķērssienu un nokrāsoju.

Krāsoju ar veco labo Pinotex, kas bija palicis pāri no žoga krāsošanas un nodrošina aizsardzību gan pret mošķiem, gan pret sūnām. Jāsaka, ka pēc ilgas stāvēšanas tonis palicis galīgi blāvs, līdz ar to šito mantu labāk ilgi neglabāt. 


Kastes vāka izgatavošana sanāca tikpat ilgi kā visa pārējā konstrukcija, jo nācās tos saskrūvēt kopā ar plānākiem dēļiem, kas bija palikuši pāri no izdemulētām paletēm.  


Jāsaka, ka nolaidu nedaudz šķībi (vairākkārt) ar to, ka vāks bija paredzēts likt pāri un šķērsdēļus nācās apzāģēt ar fuksīti, lai kasti varētu pilnībā aizvērt.

Pēc tam vākus nokrāsoju (vajadzēja krāsot pēc zāģēšanas) un pārzāģēju uz pusēm, lai varētu vērt katru daļu atsevišķi. 

Pēc tam piestiprināju lielās eņģes.


Galu galā sanāca 2.5 x 1.2 x 0.9 m kaste, kas uz kaimiņu kompostu fona izskatās milzīga. 


Ko var darīt savādāk?

- Dēļus vajadzētu izvēlēties šaurākus, jo mitruma ietekmē platākie dēļi saliecās dažas skrūves pārraujot. 
- Skrūvju vietā var lietot naglas, kas sanāk lētāk. Cita lieta, ka kļūdu gadījumā skrūvju defektus var ātrāk labot nekā izraut naglas. 
- Kasti taisīt mazāku. Tāda kaste priekš 1200 m2 ir nedaudz par lielu. Pietiktu arī 2.0 x 1.0 x 0.7 m, lai salīstu iekšā viss nopļautais mauriņš un citas drazas.
- Kastei izvēlēties impregnētus materiālus. Tad kaste stāvēs vēl ilgāk. Diemžēl to izvēle un izmēri bieži vien ir tādi kādi ir un ne kurā katrā vietā tos var dabūt.

Protams, var taisīt vai nopirkt vienkāršākas kompostu kastes, kuras ātri demontējamas, ja vien apstākļi to ļauj. Piemēram, šādas gatavas un nečakarēties. 


Paralēli notiek terases remonts un šis process pagaidām ir tikai pusē. Bet par to citreiz.

3 komentāri:

  1. Varbūt varētu vēl rokturi vākam ;)

    AtbildētDzēst
  2. Mēbelnets ir pārvietojis bildi no http://www.mebelnet.lv/image/cache/data/produkti/Atputai_vasara/Darza_mebeles_2/komposta_kaste-500x500.jpg uz http://www.mebelnet.lv/image/cache/data/produkti/Atputai_vasara/Darza_mebeles_2/komposta_kaste-700x600.jpg

    AtbildētDzēst