ceturtdiena, 2014. gada 26. jūnijs

Novusa galda virsmas atjaunošana

Nesen dabūju senu novusa galdu, kas,  iespējams, ražots laikos, kad vēl es nebiju nācis šajā pasaulē.

Vēl kulītes piestiprinātas ar vecām knopkām :)


Galds bija stāvējis daudzus gadus pagrabā. Mitruma un arī laika zoba ietekmē laka bija saplaisājusi un virsma bija pavisam raupja. Lieki piebilst, ka ar šādu galdu paspēlēt ir kaut ko grūti, ja ar visu spēku pat atsitienu grūti paveikt. Tā kā galds gluži lietū nav stāvējis, tad saplāksnis vēl bija pavisam vesels, izņemt vienu robu, kas kaut kad pārkrāmējot ticis uzsists.

Galds pēc otrreizējas lakošanas.

Tad nu ķēros pie darba. Sākumā bija ašā ideja, ka varētu optimizēt vecās lakas noņemšanu un slīpēšanu izmantojot urbi un slīpripu, kas visu procesu paildzināja par vairākiem vakariem. Pie lielākiem apgriezieniem laka sakusa pikučos un piecepās pie smilšpapīra un galda virsmas. Pēc tam nācās to visu ilgi un dikti lēnām slīpēt, jo sakususi laka ļoti draņķīgi slīpējas. Vislabākais ir paņemt parastos P160- P300 slīpklučus un lēnām pulēt. Iespējams, ka ar kādiem instrumentiem būtu labāks rezultāts, bet viena galda dēļ negribējās pirkt slīpmašīnu. Toties bija ko darīt vairākus vakarus ziņu laikā vai pie filmas :)

Pēc tam sekoja cikls aizlāpot ciet virsmā radīto defektu.  Diemžēl lakotām virsmas nevar noslēpt labojumus. Paņēmu Depo visparastāko koka špakteli, kas vistuvāk bija saplākšņa tonim - osis, noslīpēju un varēja sākt ķerties pie lakošanas.



Lai virsma būtu pietiekami gluda un izturīga, to jālako vismaz 3 reizes. Klausot speciālistu padomiem iegādājos divkomponentu laku parketam ar skābes cietinātāju, kas nodrošina maksimālu virsmas cietību jeb nodilumizturību, kā arī šādu lakotu virsmu var slīpēt pēc nožūšanas.  Jāsaka, ka šādu laku nevar iegādāties Depo un nācās doties uz kādu no Rīgas Laku un Krāsas rūpnīcas veikaliem. Protams, mazāk par 3L šādu laku neviens netirgo, jo tā kā nekā paredzēta parketiem.

Tiem, kas nav saskārušies ar šo laku, tad lakai jāpiejauc klāt 8% skābes cietinātāju un pēc pusstundas laka gatava lietošanai, turklāt to jāizlieto 8h laikā. Tad priekš galda vesela 1 m2 apmērā izmantojot mērtrauku un šprici saveidoju maisījumu no 100 ml un 8ml cietinātāja. Cietinātājs uz dažādu skābju bāzes palielina lakas cietību. Jāievēro, ka cietinātāju nedrīkst pievienot par daudz, pretējā gadījumā laka pēc nožūšanas saplaisās.

Ņemot vērā, ka laka ārkārtīgi smird, kož kaklā un degunā, tad to nevar nekādā gadījumā lietot slēgtā telpā bez atbilstoša ekipējuma. Vēl eksistē citu laku ražojumi, kas nav tik iftīgi, kuras lieto galdnieki.


Pēc lakošanas un diennakts gaidīšanas katru reizi slīpēju ar slīpkluci, lai virsmu padarītu gludāku un visus krāsošanas defektus nogludinātu. Vislabākais ir krāsot ar smidzināšanas metodi, bet retam mājās ir vajadzīgais komplekts ar kompresoru un pistoli. Vēl arī papildus problēma ir atbilstošas telpas izvēle, jo pēc vienas lakošanas un garāžas turēšanas vaļā bija nosēdušies putekļi, kurus vajadzēja izpulēt. Labi, ka novusa galda virsmai nav jābūt ideāli spīdīgai un līdz ar to nav jāiespringst uz ideāliem krāsošanas apstākļiem.  Tā nu 3 vakaros viss process bija jāatkārto, līdz varēja nonākt līdz fināla stadijai.


Pēc trešās lakošanas un nožūšanas papildus slīpklucim pulēju ar P2000 smalkāko pieejamo smilšpapīru, lai virsma būtu maksimāli gluda.


Tad nu rezultāts bija ļoti labs un slīdamība bija izcila pat ar parasto kartupeļu cieti.  Man gan aizdomas, ka citi novusa galdi arī pēc gadiem nedaudz jāuzfrišina, lai nebūtu jāmeklē nu jau aizliegtā borskābe. Biju nopircis Elkor Sport kaut kādu uz vasku bāzēto slīdamības "aizvietotāju", bet viņam ir viena problēma - tas labi slīd tikai pēc iesmērēšanas, bet nākamā dienā salīp un līdz ar to katru reizi jānodarbojas ar intensīvu galda pulēšanu pirms spēles. Labums gan tāds, ka nav ierastie putekļi uz kauliņiem, kas sabirst kulītēs un piegāna māju.

Vēl viens ieteikums - netaupiet lakošanai uz otām un izvairieties no tādām, kam sari nāk laukā. Tradicionāli tās ir otas, kas tirgojas zem 1 EUR. Laka pastiprināti žūst un jau krāsošanas laikā ir stipri lipīga un rauj ārā sarus. Piemēram, šāds sūds tikai sačakarēs darbu un nāksies slīpēt ārā piekaltušus saru defektus.



Var, protams nečakarēties un nopirkt jaunu un svaigu galdu pa 70 EUR, bet priekš mājas paspēlēšanas neprofesionālā līmenī pietiks arī vecs galds, kuru būtu žēl izmest laukā.

Tagad tikai atliek tikai spēlēt un vēlreiz spēlēt :) Pēc lakošanas un slīpēšanas vēl kādas dienas paturiet laukā galdu, jo tas diezgan smird.








Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru