otrdiena, 2014. gada 3. jūnijs

Par noliktajām atslēgām


Tuvojas vēlēšanas un atkal populisms iet uz pillu klapi. Tagad jaunais trends ir nolikto atslēgu principa bīdīšana. No vienas puses skaisti, paņem kredītu, rodas sūdi, atdod hāti, pacel cepuri un dzīvo laimīgs tālāk. Ja runa par banku atsavinātām būdām, tad vēl varētu šādam principam piekrist. Bet, ja būda tiek pirkta no kārtējā spekulanta, kurš iesmērējis lētticīgam kredītņēmējam kaķi maisā, tad pēc atslēgu nolikšanas ne jau pie spekulanta atgriezīsies īpašums, bet nonāks bankas īpašumā. Daudz tiek tiražēts viedoklis, ka bankas tādā veidā uzvārās - pa lēto savāc īpašumus, uzliek procentus un rullē gurķi. Patiesībā nekāds navars tur nesanāk, jo jebkurš īpašums atrodas tirgus situācijā un diez vai nākamie pircēji ar naudas maisu stāvēs pie bankas durvīm, lai pirktu hāti ar uzcenojumu. Arī purčika vai zoļika dzīvokļus tā īsti nevienam nevajag.

Pa lielam bankas iegādājas dzīvokļus izsolēs, kur var piedalīties jebkurš, tikai ja vien ir ķešā skanošais, par ko samaksāt. Protams, ir jārēķinās, ka pērkot par puscenu, tu pērc kaķi maisā un nav zināms, vai kārtējā izdevīgā hāte nav ar pensionāru komplektā, kas tur vēl dzīvos tuvākos 30 gadus vai būdā palikušas tikai plikas sienas, jo atslēgu nolicējs arī pie reizes nolicis visu, kas tur bijis vērtīgs. Dažkārt pat jumtu, logus un pat lietots atejas pods kaut kur noderēja. Pirms izsoles nav iespēju aiziet un pačekot, kādā stāvoklī ir nākamais pirkums.

Tātad, kam tad pēc būtības tas likums domāts - trekno gadu spekulantiem vai vientiešiem, kuri cerēja uz 50 laimīgiem gadiem un garantētu milzu algu. Toties potenciālie kredītņēmēji dabūs to lielo prieku palielinātas pirmās iemaksas izskatā, kas dabā no tagadējiem 10-15% hātēm un 20-25% padomju ūķiem, palielināsies vismaz par par 5-10%, lai banka nodrošinātos pret visiem riskiem, lai kredītņēmējam pārietu vēlme nolikt atslēgas.  Diez vai kredītu izsniegšanas nosacījumi ar jauno likumu kaut kādā veidā tiks mīkstināti. Tie, kas ir ņēmuši pēckrīzes gados hipotekāros kredītus, visi ka viens apgalvos, ka bankas sen vairs nedāļā naudu ar vieglu prātu. Arī spekulanta uzpūsto cenu nākas pircējam segt, jo pirms pirkšanas jebkuram īpašumam tiek veikts novērtējums un banka noteikti nedos kredītu 100k euro 3-istabu pritonam purčikā sedzot 90%.

Tas ko, ir jāuzlabo, lai šie īpašumu vērtētāji vērtētu objektīvi pēc reālām īpašuma cenām un lai atnākot treknajiem gadiem 2, īpašums netiktu novērtēts pēc "vidējās cenas".

Es jau vienam no nolikto atslēgu principa bīdītājiem uzrakstīju komentāru, bet, acīmredzot, dažkārt ir vieglāk izlikties par beigtu zivi. 
http://elksnins.lv/bankieru-sagrabts-kilnieks-nolikto-atslegu-princips/

Pēc manām domām, pēc vēlēšanām šitais balagāns nozudīs tikpat ātri, cik aizsācies. Varbūt vēl kaut kad iznirs, kad vajadzēs pamest kaulu potenciāliem vēlētājiem. 

P.S. Nestrādāju NĪ jomā vai bankā, nespekulēju, bet tikai aizstāvu jauno ģimeņu intereses, kuras nākotnē cer dzīvot labāk. 

2 komentāri:

  1. Neticu, ka pirmā iemaksa būtiski sadārdzināsies, jo bankai ir vajadzīgs tas kredītņēmējs, lai pelnītu.
    Un vispār, ja nevari atļauties pirmo iemaksu, tad tas viss nav priekš tevis!

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Protams, ka kredīti ir arī bankas viens no peļņas avotiem. Vienkārši es un vēl daži izgāja cauri visam kredītu ņemšanas procesam pēdējos 3 gados un daudzas problēmas ir pazudušas pašas no sevis. Turklāt ļoti atkarīgs, kādā bankā ņem kredītu un kāda ir iepriekšējā ilgtermiņa sadarbību. Piemēram, Swedbank vienmēr būs izdevīgs vai ne tik izdevīgs piedāvājums, tad DNB pasūtīs vienu māju tālāk, ja īpašumam ir kaut kādi apgrūtinājumi (kopīpašums, nesakārtota zemesgrāmata utt.).

      Jebkuram ir skaidrs, ka banka jebkurā gadījumā sadalīs riskus - vai nu izvēlēsies tikai uzticamus kredītņēmējus un visi bez iepriekšējas ideālās kredītvēstures un ideālās stabilās darbavietas tiks atsijāti, vai arī tiks celti pirmās iemaksas procenti. Vienkārši neredzu minētam likumprojektam jēgu uzliekot vēl papildus slogu.

      Pašlaik izskatās, ka kāds grib izlabot pagātnes "grēkus" ar likuma palīdzību, jo neviens nav pateicis, ka nosacījumi darbosies tikai uz jaunajiem kredītiem. Personīgi šādu pieeju neatbalstu piemērojot 100% amnestiju. Tad jau visus lielo SMS kredītu parādniekus arī vajag atbrīvot no atmaksas..



      Dzēst